LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski speră ca Ucraina să primească o invitație de aderare la Alianța NATO

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski speră ca Ucraina să primească o invitație de aderare la Alianța NATO

Este a 422-a zi de la începutul războiului în Ucraina.Președintele Volodimir Zelenski și-a reiterat solicitarea ca Ucraina să primească o invitație de aderare la NATO, în cadrul summitului de la Vilnius ce va avea loc în luna iulie.

FOTO EPA EFE

UPDATE 07:00 Ucraina ar fi planificat atacuri asupra forțelor ruse din Siria

Publicația The Washington post a făcut publice niște documente scurse de la Pentagon în care ar fi detalii despre un posibil atac organizat de serviciile de informații ucrainene împotriva trupelor rusești din Siria.

Potrivit Washington Post, serviciile secrete ucrainene au vrut să vizeze forţele ruse cu ajutorul unor vehicule aeriene fără pilot, cum ar fi dronele.

Paramilitarii din grupul Wagner erau ţinte prioritare. Atunci când şi-a întocmit planul, Kievul a planificat, de asemenea, să antreneze soldaţi din Forţele Democratice Siriene - o coaliţie de rebeli care se opune lui Bashar al-Assad şi care este dominată de etnici kurzi, notează news.ro .

UPDATE 06:00 Zelenski speră să primească o invitație de aderare la Alianța NATO

Președintele Volodimir Zelenski și-a reiterat solicitarea ca Ucraina să primească o invitație de aderare la NATO, în cadrul summitului de la Vilnius ce va avea loc în luna iulie.

„Nici majoritatea ucrainenilor, nici majoritatea europenilor, nici majoritatea oamenilor din întreaga NATO nu îi vor înţelege pe liderii Alianţei dacă acest summit de la Vilnius nu va include o invitaţie politică binemeritată pentru Ucraina de a adera la Alianţă”, a spus Volodimir Zelenski.

Liderul ucrainean a vorbit și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat joi în vizită pentru prima dată în Ucraina, de la începutul războiului.

„Ne pregătim pentru reuniunea de la Ramstein, iar poziţia domnului Stoltenberg este importantă. Ne pregătim pentru acţiunile noastre active pe linia frontului - acestea sunt inevitabile”, a arătat Zelenski, referindu-se la aşteptata contraofensivă ucraineană. „Ne pregătim, de asemenea, pentru summitul NATO de la Vilnius, care este programat pentru această vară, dar conţinutul său este în curs de elaborare acum. Ne pregătim prin astfel de întâlniri, prin contacte la diferite niveluri pe care le întreţinem cu partenerii noştri”, a adăugat Zelenski.

UPDATE 04:00 Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut Mexicului să sprijine organizarea unui summit cu ţările din America Latină

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi sprijinul Mexicului pentru organizarea unui summit cu ţările din America Latină, la câteva zile după declaraţiile controversate ale preşedintelui brazilian Lula cu privire la invazia rusă în Ucraina, informează AFP.

"Ucraina a propus deja comunităţii latino-americane să organizeze un summit special şi să îşi arate unitatea" în favoarea "integrităţii teritoriale, păcii şi respectului între popoare", a declarat preşedintele Zelenski într-un apel video adresat parlamentarilor mexicani."Cu ajutorul Mexicului, cred că s-ar putea face mult mai repede", a adăugat el.

Doi răniţi după ce un avion de război a pierdut muniţie deasupra oraşului Belgorod, din Rusia

Autorităţile ruse au anunţat că unul din avioanele sale de război a pierdut joi seară muniţie deasupra oraşului Belgorod, situat în apropierea graniţei cu Ucraina, după ce autorităţile locale au raportat o explozie puternică care a rănit două persoane şi a creat un crater imens în oraş, informează AFP.

"În timpul zborului aeronavei Su-34 ale Forţelor Aerospaţiale deasupra oraşului Belgorod s-a produs o cădere anormală a muniţiei de aviaţie", a declarat Ministerul rus al Apărării.

Declaraţia preluată de agenţiile de presă ruse adaugă că incidentul a avut loc la ora locală 22:15. Avioanele ruseşti efectuează în mod regulat incursiuni peste Belgorod de la lansarea ofensivei în Ucraina, în februarie 2022.

Oficialii locali au raportat o explozie puternică în Belgorod joi seara, spunând că explozia a lăsat un crater în centrul oraşului şi a rănit două femei."A avut loc o explozie", a informat guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, adăugând că explozia a produs un crater cu un diametru de 20 de metri într-o intersecţie din centrul oraşului, potrivit Agerpres.

UPDATE 02:00 Ministrul ucrainean de externe critică incapacitatea UE de a furniza muniţiile promise

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a criticat joi incapacitatea Uniunii Europene de a-şi pune în aplicare propriul plan de a furniza Ucrainei un milion de obuze, în timp ce statele UE au disensiuni asupra modului de aplicare a acestui plan, relatează agenţia EFE şi Politico.

"Incapacitatea UE de a implementa propria sa decizie asupra furnizării în comun de muniţii Ucrainei este frustrantă", a scris Kuleba pe Twitter.

"Aceasta este o probă asupra autonomiei strategice a UE în luarea de noi decizii cruciale privind securitatea", a mai remarcat şeful diplomaţiei ucrainene, care a insistat că ţara sa plăteşte "cu vieţi omeneşti" întârzierea sosirii muniţiilor.

Criticile sale vin după ce mass-media internaţionale au dezvăluit divergenţele între partenerii europeni cu privire la participarea unor actori extracomunitari la iniţiativa statelor UE (plus Norvegia) de a aduna din stocurile lor actuale, a produce şi cumpăra un milion de obuze de calibrul 155 mm care să fie oferite Ucrainei în următoarele 12 luni.

UPDATE 00:00 Militari ucraineni, acuzaţi de trădare după o operaţiune neautorizată şi eşuată de capturare a unui avion rus

Un număr neprecizat de militari ucraineni au fost acuzaţi de trădare după ce au desfăşurat o misiune neautorizată care a permis Rusiei să atace un aerodrom ucrainean, a anunţat joi Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), transmite Reuters.

Grupul de militari ucraineni intrase în contact în iulie anul trecut cu un pilot militar rus care, în schimbul unei sume de bani, s-a arătat dispus să dezerteze în Ucraina, cu tot cu avionul său, şi au elaborat împreună cu acesta detaliile operaţiunii. Dar serviciile secrete ruse au reuşit să intercepteze contactele cu acel pilot, astfel că planul a eşuat.

Mai rău, militarii ucraineni, care au acţionat "fără să se coordoneze cu autorităţile statele relevante", au divulgat în acest mod inamicului detalii despre localizarea personalului şi avioanelor forţelor aeriene ucrainene, ceea ce a permis Rusiei să execute cu succes o lovitură aeriană cu rachete asupra aerodromului Kanatovo, situat în partea centrală a Ucrainei, precizează SBU.

În acel raid un comandant ucrainean a fost ucis, alţi 17 membri din personalul bazei aeriene au fost răniţi, două avioane de vânătoare au fost distruse, iar pista aerodromului, clădirile şi echipamentele au suferit avarii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

2 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

3 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

4 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

5 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat